Amit idénre

profilkép

Jenei András

2020-01-03

Bejegyzés megosztása


Egyszerűen olyan gyorsan villant el a tavalyi év, hogy mire észbe kaptam, már jelentkezett a dátum minden elektromos kütyümön: 2020! 
A nagy számadások, amiket nézegettem itt és ott, sok minden érdekeset mutattak és ezekből elég sokat  láttam. Voltak komoly tevékenységek, jók és rosszak, meg aztán a nagy ígéretek és tervek is. Hát én csak egy picikét hozok, meg ígérek. Nem, nem is ígérem, csak kitűzöm rövidtávon. :D 
Ami a tavalyi évem illeti, mindössze két kötetet hoztam nektek. Az egyik az Arte Tenebrarum Kiadó által újragondolt és átszerkesztett, javított lovagos sorozatom első kötete. A Triannita Krónikák- Az első szövetség. 
A könyvet jelzés és átgondolás után már kapni is lehetett, pedig mind az előszerkesztők, mind a kiadó munkatársai velem együtt dolgoztak rajta. Komoly és jó közös munka volt ez- s aki ismer, az tudja ezt nem érzem munkának. Igaz, a nagyobb részét nem én végeztem, de minden esetben, mikor a kéziratokat javítjuk, korrektúrázzuk és szerkesztjük – közösen -, én azt nagyon élvezem. Mintha újra és újra átélhetném a kalandokat, miket megírtam már és ettől olyan ez az egész, mintha egy új könyvet írnék. Pedig mikor is írtam meg a Triannita első kötetét? Hú, bizony 2010-ben! Már idén tíz éve! 
Na de a könyv kapott új címet, új borítót, új formátumot és még elektronikus formában is kapható sok-sok helyen! 
Köszönöm mindenkinek az újratervezést és aki még nem ismerné, bátran ugorjon bele az amúgy ötrészes sorozatba ezzel az első résszel. 
A kiadón túl itt néhány magyar bolt: 

E-könyv.hu 
https://www.ekonyv.hu/hu/konyv-reszletei/az-elsy-szovetseg?eid=56600 
Libri.hu 
https://www.libri.hu/konyv/donath_j_a_a.az-elso-szovetseg.html 
Bookline.hu 
https://bookline.hu/product/home.action?_v=J_A_A_Donath_Az_elso_szovetseg&id=46573&type=250  

Ezután hamarosan jött az a könyvem, ami ismét újat adhatott . A Calderania - A Kardtánc egy teljesen új világot mutat meg az olvasóknak. Ismét fantasy, de megint reális, s ebbe belecsempésztem egy kis keletet, egy kis északot is egy távoli szigetkirályságban. 
A könyvet – s ez az első ilyen- már keményborítóval hoztam ki, s mivel senki nem kapott utána kiadók terén, hát szerzői kiadásként mutattam be.  
Volt bemutató- ahol egész sokan összegyűltek, készült trailer, amiért nagyon hálás vagyok Szemán Zoltánnak, valamint Papp István színművésznek, mert amint meghallják,meglátják az emberek, egyszerűen…tetszik nekik. 
Az évhez az is hozzátartozik, hogy mivel a borítót egy nagyon jó barátom és több írásomnál velem dolgozó szerkesztőm, Kiss Fanni Flóra készítette, s év végefelé kiírtak egy pályázatot, hogy borítóval lehet indulni, megpróbáltuk. Na ez sem csak így, hanem egy kedves szerzői csoportban, amiben ott vagyok,az egyik tag – Pavlényiné Boza Anita írónő -  jelölte. A csoport a Nyuszi-nyugger Szövetség íróknak nevet viseli és sok érdekes szerző tevékenykedik benne, de erről majd egy másik történetben… 
Szóval onnan jelölték a borítót, aztán több fordulón át végül a 2019 év legszebb magyar könyvborítói versenyében a fantasy kategóriában a 2. helyezést érte el! Tehát Flóra nemcsak jól tud segíteni nekem szerkesztésben, de borítóban is erős! Köszönet neki és persze mindenkinek, aki benne volt! 
Itt is egy link, ahol a trailer-t meg lehet nézni, valamint alatta egy másik, ahol kapható a könyv: 
https://jeneiandras.hu/uploads/storage/Calderania%20narratorral.mp4 

S akkor a bolt:  

Könyvmogul webáruház: 
https://shop.konyvmogul.hu/j-a-a-donath-a-kardtanc-calderania-1  

A Kardtánc amúgy megjárta a Millenárison a Könyvfesztivált, majd aztán a nyári Könyvhetet is, de sajnos néhány darabnál többet nem vittek el belőle. 
Ez az évem legszürkébb ténye: a marketing, az eladás egy olyan terület, amit bizony 2020-ban át kell gondolnom. 
Nem elég ma már egy jó poszt, s lehet könyvhét, interjú, trailer, meg minden egy magamfajta magánszerzőnek, mert amint nincs háttér, az eladás nagyon kicsi számot mutat.  
Szomorúan tapasztaltam- pedig többen jelezték, hogy jó a könyv-, hogy totálisan telített a magyar piac. Van sok-sok kiadó, meg van sok „kiadó”-nak hívott csoportosulás és még több szerző, szerzőpalánta és író… 
Az olvasók pedig ki tudja miért, szintén néha érthetetlen módon olyan minőségekbe mennek bele, ami néhány éve jelent meg a könyvek terén. S sajnos nemcsak ott, mert ez van filmeknél, zenéknél és folytathatnám. Nem, nem az ízlésem formabontó, hanem mintha lentebb ment volna a színvonala annak, amit kedvelni akarunk. Na mielőtt leszednék a fejem, ugrok is tovább; aki ír itthon, írjon jót, szépet és minőségit! Adjon el belőle sokat és igen: olvassunk tovább sokat és jót! 
Számtalan kéziratot, kisebb írást bétáztam, azaz előolvastam. Ezeket szeretem csinálni, mert amikor ezzel segítek másnak- s ha kell aztán más is nekem-, tudom: a minőség- amiről az előbb beszéltem- előtérbe kerülhet. Érdekes írások, jó sztorik, jó kezdemények jártak nálam és mindig elmeséltem azt, hogy mitől lehet jobb az. Nem kritikus vagyok, csak egy olvasó. Az viszont tiszta, ha valami nem ok egy szerzeményben, nem áll össze, vagy nagyon kirívó hiba üti meg a szemem. Nem nyelvtanilag, hanem olvasóilag nézem és bizony volt olyan, hogy hat, vagy nyolc oldalnyi jelzést írtam vissza annak, aki megtisztelt azzal: segítsek neki. S nem ledorombolva- mint teszik páran-, hanem szépen és segítően. Nem magasról, hanem a szerző mellől… Sosem utasítok, csak jelzek; nem szólok bele az írásba, csak kérek, tanácsolok. Aztán meglátja a szerző… 
Sikerült 19-ben jó sokat olvasnom. Bár nem tudom a pontos számot- most lusta voltam ránézni-, de több, mint hatvan-hetven? könyvet olvastam el. Ezt hol munkaként- anyaggyűjtés okán-, hol pihenésképp, vagy mert volt rá időm vettem „kézbe”. Néhány sorozat, pár folytatás és sok egyedi kötet lett kivégezve, mindet nagyon élveztem. Néhány sci-fi, pár fantasy, horror, krimi, de még történelmi, politikai is befutott. Az évet Star Wars- al és Frei Tamással zártam, de már ott várja a virtuális polcon a január a folytatásokat. Idén Bán Mór, vagy éppen a Vörös lázadás ötödik része is jön,de felsorolni nem tudom mi az, ami majd a kezembe kerülhet. 
Folytatom a bétákat, majd mindazt, amit elém hoz az idei év. 
Tervek? Igen, vannak. 
Ami biztos, hogy folyamatban van egy nem nagy történet a jelen budapesti nyolcadik kerületéből. A „Mindenki jó lesz, tesó!” már a szerkesztés, a bétázás alatt tart és szeretném tavasszal megmutatni azt, ahogy egy apró történet hogyan kel életre a pesti „nyóckerbe”. Ehhez jártam 19-ben mercédesz autószalonban is, erről is írtam anno. Nagy élmény volt beleülni egy E kategóriás autóba! 
A borító már majdnem készen van, folyik a munka és hozom amint lehet a könyvet. 
Emellett tervben van egy misztikus horror is. Még csak nagyobb vonalakban vannak jegyzetek, de ha annyit mondok, hogy egy gyerekkori élményemnél egy vidéki kastélyban jártam és ez lesz a helyszín… Nem szeretnék még sokat elárulni, hátha másképp lesz, de terveimben szerepel tavasszal a hely újra meglátogatása… 
Valahol már készülgetek a Kardtánc folytatásához is. Ehhez nemsokára egy dojóba mehetek majd el, ahol testközelből nézhetem meg, miképp folyik egy ilyen kardrántásos, harcművészet ma. 
(19-ben két előadáson is voltam, ahol már ennek a könyvemnek a folytatásához szedegettem össze információkat; találkozhattam japán mesterrel, meg egy igazi nindzsával…) 
Szóval épülget a Calderania második része is…még, ha lassan, de egyszer csak jön az is. 
S egy régi könyvem, amit alig hallott meg az olvasóközönség, terveim szerint ismét elérhető lesz. A vérbeli fantasy elemeit adó „A sárkánynász követe” című kötetemből idén szeretnék megint kihozni pár darabot, s ha valaki anno lemaradt volna róla, megtalálja majd idén. Meglepetés is jön vele, de ezt majd akkor! :D 
S mit még? 
Utazások, írás, olvasás lesz ebben az évben is elég. Aztán, hogy mit ad majd nekem, mit adhatok írással az olvasóknak? Meglátjuk!