Beleshettek Menthár Corsen oktatásába!

profilkép

Jenei András

2019-09-01

Bejegyzés megosztása

Az év elején megjelent Calderania - A Kardtánc című kötetem már rendelkezik bemutató trailer-rel, tartottam már könyvbemutatót és ha nem nálam rendelted meg, akkor kaphatod még két helyen is, de… 
Most bepillantást engedek magába a történetbe! 
Íme itt egy kis részlet a könyvből, ahol a főszereplő  éppen nekivág egy feladatnak: 


*** 

"3. fejezet 
A fa a jelen és a fém a jövő 

A faoszlopokból, a közöttük fekvő gerendákból, és az ablakok helyett áttetsző papírfedésű nyílásokból álló pavilon kívülről olyannak tűnt, mint Sagan háza. Íves, a falakon jóval túlnyúló tetejével, s a körülötte körbefutó verandával egy nagyobb hasonmása volt a mester lakhelyének. Mellette, néhány lépéssel odébb állt még két kisebb házikó is – ezeket fedett járás kötötte össze – és itt, a Limaha északi oldalában megbújó teraszon is helyet kapott egy virágoskert, s néhány más, apró kerítéssel körülvett rész. Ha megkérdezte volna bárki, mondhatta volna Sagan, hogy ez a „Tavaszi” rezidenciája. Bár semmi udvarit, hivalkodót nem talált az idelátogató, már az a kevés, aki jött egy jó ideje. Csak az egyszerűséget, a harmóniát és a mindig rendezett és tiszta környezetet.  
Otthonához hasonlóan itt is csak egyetlen ember szolgált mellette, amikor itt tevékenykedett, egy középkorú férfi. A hosszú, ébenfekete hajú és bajuszt, meg szakállt viselő ember magas volt és széles vállú. Karjain, mellén, hátán és combján vaskos izmok futottak ruhája alatt, de sem a viselkedéséből, sem a megnyilvánulásaiból nem jöhetett volna rá senki, hogy egykor embereket vezetett a király oldalán. Jango Sito szerényen és állandóan mosolyogva hajolt meg mesterének és minden vendégnek, akit ura hozott, vagy valamiért itt kereste fel őt. Szemei, melyek mandulavágásúan bújtak meg széles homloka alatt, viszont hideg tekintettel és óvatos fürkészéssel figyeltek egyszerre mindenre, ami körülöttük, vagy még azon túl létezett. Ősi családból származott, s korai gyerekkorától arra nevelték, hogy Atanac harcos legyen, akinek élete egészében szolgálnia kell urát. Ha a szükség azt kívánja fegyverrel, ha úgy, akkor alázattal és felszolgálóként, vagy éppen szakácsként, kertészként. S az egykori háborúban királyát segítette, mint parancsnok, aki a hozzá hasonló harcosokkal vitt nem egy csatát győzelemre. Amikor végül béke köszöntött a szigetekre, jutalmul Sagan mellé adta Balimor, a király őt, hogy azzal segítse a birodalmat, amihez ért: legyen jobbkeze egy Kardtánc–mesternek. Sagan pedig örömmel fogadta Jangot, akivel mindig megértették egymást, hiszen az öreg ismerte szolgája szüleit régről. Mintha a fia lett volna a férfi. 
A belül tágas terű pavilon dísztelen arculatot mutatott és egyszerű anyagokból építették fel. Mennyezete magasan terült szét a keresztgerendák felett, padlója simára csiszolt bambuszdeszkákból állt. Az enyhén barna felületen bonyolult vonalak és formák öltöttek kavalkádot, többszínű körök, négyzetek és alakzatok összevisszasága díszítette. Bárhonnan nézte az ember, nem mutattak egységes képet. 
Menthár, Jango és Sagan a helyiség egyik bejáratánál állt, és a belépés után egy pillanatig csak csendben nézték az óriásinak tűnő teret. Végül a mester, aztán a harcos és őket követve a fiú is meghajolt a helynek. Jango két csomagot tartott kezeiben. Az egyiket letette a padlóra, a másikat ura biccentésére kibontotta. Abból két, eltérő hosszúságú és enyhén hajlított kardot vett ki, majd átnyújtotta Sagannak. A fehér és ezüstszínű, fahüvelyeket halvány indaminták díszítették, a markolatvédő korongok fémszínben pompáztak. A markolatuk felőli oldalon mindkettőnek egy–egy ugrásban lévő farkast ábrázoltak, s ahol a kéznek volt a helye, fekete és fehér bőrcsíkok futottak. Markolatgomb egyiknél sem zárta le a fegyver végét. 
–  Tudom, hogy édesapád kovács, aki minőséget készít, és ismerheted a jó pengét, de ilyet még nem láthattál. Őket csak itt készítik és mindössze talán öt kovácsmester képes rá, hogy ilyen kard kerüljön ki a kezei közül. Atanac kardok. A hosszabbat Vetanak, a rövidebbet Etanak hívják. Aki megfelel a Kardtáncon és bebizonyítja, hogy képes megtenni az első lépéseket az Atanacok hosszú útján, az kiérdemli, hogy viselje őket – kezdte a mester és kissé felemelte a még a hüvelyükben lévő fegyvereket. – Én bízom benned ifjú Menthár és azért ajánlom neked ezt a két pengét, mert bár meggyógyítottam a bokád, a bal lábad gyengesége miatt a kétkardos művészet az, ami neked kell. 
– Mindenki Atanac lesz, aki a Kardtáncon túljut? – kérdezett a fiú és figyelmesen nézte az öregnél lévő fegyvereket. 
– Nem, persze, hogy nem. Sokfajta kardművészet létezik, és sokfajta ember használ mindenféle pengéket. Benned olyat láttam meg az elmúlt időkben, ami azt jelezte felém: segítselek ebbe az irányba. Ha képesnek tartalak majd a képzésed végén a Kardtáncra, akkor elismerésként ezekkel a pengékkel léphetsz majd a próbára. Azaz, te előbb megkaphatod, mint egy Atanac.  Amennyiben nem, úgy most láttad őket utoljára – szólt a mester és intett Jango–nak, hogy tegye el a fegyvereket. 
– Mi lesz az apáméval? – szólt a fiú és eszébe jutott, hogy azt nem engedte elhozni a téli házikóból Sagan.  
– Azt ajándékba szánta nekem atyád. Köszönöm szépen – hajolt meg az öreg és mosolygott a bajsza alatt. 
Menthár egy pillanatra felelevenítette a fémet, amit otthonról hozott, s amivel első ellenfelét nemcsak legyőzte, de elsőként lett áldozata is apja neki szánt úti segítségének. Aztán csak bólintott, elfogadva a kész tényeket, s ránézett a két nemes, hüvelyében pihenő pengére.  
– Miért pont farkasok vannak a kézvédőn? 
– Mire a kezedbe veheted, érted majd ezt is. Ha mégsem, ígérem, sikeres Kardtáncod után elmondom.  
Menthár elgondolkozva bámulta az Atanacot, ahogy visszahelyezi a zsákba a két harci eszközt, majd odafordult tanítója felé. 
A kétkardos harc egyik erénye a megszokott pengék, vagy más fegyverekhez képest, hogy adott esetben, amíg az ellenfél támad, vagy védekezik, neked egyszerre még ennél is több lehetőséged lesz – folytatta Sagan. – Nekem most pár hétre el kell utaznom a szigetről. Jango viszont itt lesz és megtanítja neked az alapokat. Mire visszatérek, légy készen, hogy átvegyelek tőle és a fakardok helyett, velem, valódi pengékkel küzdj. 
A fiú, kérdés nélkül bólintott, és ahogy a tanítója meghajolt, ő is megismételte a gesztust felé. Jango is meghajolt, majd oldalt lépve elhúzta az itt is elcsúsztatható, keresztrácsos ajtót. Mielőtt Sagan ellépett volna a paneltől, még megszólalt: 
– Jango én leszek, és mégsem. Amit mond, azt én mondom, amit mondanál, vagy tennél felé, azt úgy tedd, hogy én kapom. 
– Igen mester – felelte Menthár és amint kicsukódott a külvilág, odafordult a harcoshoz. „ 

***  

Ha többet is szeretnél megtudni az ifjú kalandjairól, hogy miképp és hogyan jut el a Kardtáncig, vásárold meg a könyvet! 
Könyvmogul webáruház: 
https://shop.konyvmogul.hu/j-a-a-donath-a-kardtanc-calderania-1  

Írók boltja: 
1061 Budapest, Andrássy út 45.  

www.irokboltja.hu

http://www.irokboltja.hu/?t=productoverview&kod=11199821  

Fontos, hogy az Írók Boltjában a könyv teljes címén keresd a kötetet és az írói nevemmel! Ha elakadnának a sok kötet mögött, akkor hivatkozz a moly oldalra, ahol megnézhetik, illetve jelezd, hogy a kötet az ifjúsági könyvek polcán van…alul. :D 
A lényeg, hogy ne hagyd magad lerázni! 

Jó szórakozást az olvasáshoz!