Kiugrottam a Könyvhétre

profilkép

Jenei András

2019-06-20

Bejegyzés megosztása

Mindig hallottam róla, mindig olvastam arról, ami ott van és mégis azóta figyelem jobban a könyvekkel, irodalommal kapcsolatos programokat, mióta magam is benne lehetek. 
Több éve, mikor az azóta már megszűnt Queer Kiadó másodjára kiadta „Az enyém” és a „ A látó Shakespeare” című önéletrajzi köteteim, még egy kempingasztalon dedikálásra is lehetőségem adódott. Igaz, hogy mint minden évben, akkor is jókora zivatar csapott le a Vörösmarty térre, mégis óriási volt a hangulat! Az akkori érkezésem kicsit csúszott, mert egy kapualjban vártuk meg a nyári eső végét, de voltam, írtam és örültem… 
Azután többször azzal a szándékkal, hogy szétnézzek majd esetleges kiadók után, illetve a már megjelent könyveimről érdeklődjem a jelenlegi kiadóimnál is kilátogattam. 
Idén a kijött Calderania - A Kardtánc című művem nemcsak a Millenárison mutatta meg magát sok más könyv és stand társaságában, hanem a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyerekkönyv Napok  alkalmát kihasználva ott is! 
Az Imádom a Könyveket csapata hozzám hasonlóan több kortárs szerző írásának adott helyet és teret ahhoz, hogy lássa azon emberek tömege, akik szeretnek olvasni… 
Most nem a Vörösmarty téren, hanem a Duna-korzón lépkedhetett az irodalombarát nép! Természetesen nemcsak szépirodalmi, hanem gyerekkönyvek, szakmai kiadványok, albumok is színesítették a több millió könyvet magán tartó sátrak standjait. 
Egyik oldalon a csodás belváros, a másikon a Duna s a budai túloldal adta a hátteret és ez valahogy számomra még szebbé, emeltebbé tehette az alkalmat. 
Idén nem tudtam a dedikálást megvalósítani, de megtiszteltem mind az Imádom a Könyveket kollégáit- munkájukat és segítségüket innen is nagyon köszönöm-, mind az írótársakat, s mindenki mást is azzal, hogy kimentem.  
Nyári forróság fogadott, amit enyhített a kellemes szellő, meg a sok-sok látogató. Mosolyogva jártuk be egy barátommal- neki is köszönöm- a sok állomást. Kiadók, terjesztők, könyvtárak ontották a nyomtatott világokat és megannyi helyen meglepetések, kávé, ajándék várta azt, aki megállt és nézelődött, majd vásárolt is! 
Boldogan tapasztaltam olyan könyvek megjelenését, melyekre nagyon vártam, s hiába vakságom, bizony magam is vásároltam! Mert a könyv örök, s ajándéknak is jó, meg érték is marad örökre! 
A saját kötetem szerényen kacsintott vissza rám a 31-es portán, de mivel nagyon sok érdeklődő akadt ott és mások is kérdeztek az eladóktól, sok időt nem töltöttem a sátornál. Beszéltem a kiállítókkal pár mondatot, érdeklődtem a fogyásról- akkor éppen még nem vettek belőle-, aztán már mentem is tovább. 
A korzó két oldalán feküdtek az asztalokon a kötetek, s középen és oldalt, ahol engedték a fák, számtalan asztal és szék hívogatott: ülj le, olvass, beszélgess és élvezd ezt a kánaánt! 
Utólag, mikor este felnéztem a közösségi oldalra, meglepetés várt: egy olvasóm amint megvette a Kardtáncot, saját selfi-t készített és küldte nekem büszkén: örüljek vele én is! 
(Köszönet Doka Erikának a fotóért és persze a meglepetésért is!)  
Hálás vagyok, hogy része lehetek egy ilyen közegnek, egy ilyen eseményen ott lehetek a kezem által leírt sorokkal és bár nem szeretem a tömeget, most ezt elfelejtettem. 
Bízom benne, hogy a sok megvett könyv nemcsak a polcok rabja lesz, hanem a bennük lévő csodák, tudás a sok ember magáé lehet! 
A Könyv jó, a Könyv szép, a Könyv csodálatos! 
Utóiratként jelzem, hogy aki lemaradt a Calderania megvételéről, az keresse bátran az Írók boltjában az Andrássy úton, vagy online.