Morzsák a Farkaspengék-hez

profilkép

Jenei András

2020-05-19

Bejegyzés megosztása

Amikor anno „letettem a tollat” és befejeztem a Calderania - A Kardtánc című könyvem kéziratát, talán egy kissé felelőtlenül, ám mégis meglévő, ködös tervekkel úgy zártam le azt, hogy érezhető legyen: van még folytatási szándékom. 
Na nem, a próba megvolt, a Kardtánc ott be is fejeződött. Igen ám, de az olvasó kapott ott jócskán még információt ( mint ahogy a főszereplő is) és így a történet nem érhetett véget. Vagy ha mégis, az olvasók annyiféle módon zárhatták le, vagy éppen folytathatták magukban, ahogy akarták… 
Én fejben pár mondattal azt gondoltam: ebből kijön még a következő rész is akár. 
Kis idő után jegyzeteket készítettem, majd még jó párat, s jól tudtam: a második rész egyértelműen a „A Farkaspengék” címet fogja viselni! 
Az első kötet bemutatóján elárultam, hogyha én kigondolok egy címet, a történet bizony köré fogja írni magát. Nekem nem gond a címadás, mert igen sokszor maga a folyamat első darabja ez. Igen, mert egy jó címszó megírja a könyvet is nálam… 
Mikor kigondoltam, hogy a másodiknak a „A Farkaspengék” –et adom, már ezzel irányt adtam magamnak és egyfajta magyarázatot is akartam, akarok majd adni az olvasóknak, akik úgy váltak el tőlem és az első résztől: „ Mit jelent a kékszemű farkas?”  
Nem titok, lesz itt magyarázat. Lesz bizony a szürke, vagy éppen fekete bundásból, s lesz farkasos penge… 
A főszereplőm : Menthár Korsen egy ifjú atanac harcos, s leginkább ez ad több alapot is. 
(  Elnézést azoktól, akik nem olvasták az első kötetét a Calderania-nak, de árulkodnom kell. Ha úgy jobb, olvassa el mindenki- aki még eddig nem- az első részt, úgy jobb lesz!)  
Nálam az atanac harcosok tulajdonképp olyasformák, mint a szamurájok japánban. Sok a hasonlóság, de kérem a szakértőket: ne ezen dolog miatt szedjék szét a történetet. Már csak azért sem, mert nem minden részletben olyanok, csak egy jó párban; ezeknél is inkább csak hasonlítanak és nem azonosak… 
Szóval van becsület, van kard- néha nem is egy, hanem kettő-, s van több keleti jellegű dolog is. Csak nálam nem szamurájnak nevezik őket.  
Tehát mi lesz a főszereplőmmel majd itt?  
A terveim szerint eljut délre, az ott fekvő Initiára és igyekszik a kérést, amit mestere, Sagan  kért tőle teljesíteni. Illetve egy másik szereplőnek „tett” eskü még az, amiért Initiára megy az ifjúfarkas… 
Igyekszem nem belesüllyedni az Abies-ben  maradottak dolgaiba sem, de nem is hagyom őket magukra. Nem, mert azért itt is történik nem egy dolog.  Érzések, falusi események mellett ha már betörtek Curpo szigetére a déli erők, kell mutatnom egy kis harcot. Milyen háború az, ahol nincs csata? Igazából nem olyan érdekes…bár lehet ezzel páran vitatkoznának velem, de igen: lesz itt is egy kis csihipuhi. 
A Farkaspengék-ben szeretnék mutatni még több „keleti” jellegű dolgot. Azért, mert ez is hozzátartozik a kitalált világomhoz, méltóan folytatja a Sagan mester féle ízeket és azért is, mert ad egyfajta hangulatot. A történetnek és az olvasónak is majd remélem. 
Tehát lesz még itt atanac harcos, lesz még olyan esemény, mint amiből annak idején nem szűkölködött japán… 
A másik szín- ha már ezt a hasonlatot használom- a palettámon, az a „északi, a vikinges” rész. 
A Kardtánc-nál is kérdezték, és többen furcsállták a kissé skandináv szálakat, hát most itt ezeket is kibontom majd egy kissé. Reményeim szerint pont annyira, hogy legyen belőle kalandos, akció dús jelenet,  s aki ezt kedveli, megtalálja majd a vikingek „ale-ját” , „hajós rajtaütéseit” , vagy éppen egy „pajzsfalban lévő harci érzést” … 
Miképp fér majd meg a szamurájok világa, az egészen más korban létező vikingek ordításai és csatadala, vagy a kissé középkori, feudális hangulat egymáson? 
Remélem olyan összhangot tudok majd adni a második kötetben, hogy ezekkel a kalandok, a mély és kevésbé mély gondolatok ki tudják majd ragadni az olvasót a mai modern és egészen más lelkületű jelenből. 
Aki pedig kiváncsi lett az első részre, azt megveheti a Könyvmogul webáruházban az alábbi linken: 

https://shop.konyvmogul.hu/j-a-a-donath-a-kardtanc-calderania-1 
 
(Köszönet a grafikáért Iván Eszternek!)